Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

> eerste graad > het tweede leerjaar > tweede leerjaar A > optie latijn >

 . 

Latijn

  Latijn (5u.)
  wetenschappelijk werk (2u.)


Wie Latijn volgt in het eerste jaar kan kiezen voor Latijn in het tweede jaar. Latijn is “een dode taal”, die aan de basis van vele levende talen ligt. De studie van het Latijn zal kennis, inzicht en beheersing van moderne talen bevorderen. In de medische en farmaceutische wetenschappen en ook in de plantkunde komen Latijnse termen veel voor.

Tijdens de les Latijn lees en bestudeer je oude teksten. Je krijgt inzicht in de structuur van de taal en maakt kennis met de oude culturen. Latijnse auteurs vertellen spannende verhalen over dappere soldaten, vreemde verhalen over monsters en goden, romantische verhalen over slimme prinsessen en knappe helden.  Latijn lezen kan je niet meteen. Daarom maak je kennis met Latijnse teksten via hun vertaling in het Nederlands. Zo leer je over de welvarende en boeiende Romeinse beschaving die de basis vormt van onze Westerse samenleving.
De lessen zijn boeiend en levendig. De Romeinse auteurs nemen je mee in hun tijd. Je ontdekt de Romeinse geschiedenis, leest over de Gallische oorlogen en kan genieten van de Romeinse redenaarskunst. Taal en geschiedenis gaan hand in hand. Heb je interesse in taal en de Romeinse cultuur? Latijn is de geschikte optie voor jou. De optie Latijn is verplicht indien je in de hogere jaren een studierichting met Latijn wil volgen.

Wie kiest voor de optie Latijn 5u. heeft automatisch 2 lesuren wetenschappelijk werk. In wetenschappelijk werk maak je kennis met allerlei wetten en wetmatigheden die voorkomen in de natuur. Actief en onderzoekend leren staat centraal: zelf doen, zelf formuleren, zelf evalueren. Je ziet onmiddellijk bindingen met de realiteit, je ziet waar alles toegepast wordt. 
We leren over de indeling van de stoffen, over zinken, zweven en drijven, over elektriciteit, over licht en kleur, over kracht en druk. Ook mobiliteit en milieu komen via projecten aan bod.

In deze optie maak je kennis met de specifieke inhoud van volgende richtingen in het derde jaar:

Latijn
wetenschappenJOkwadraat