Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

> eerste graad > het tweede leerjaar > tweede leerjaar A > optie mechanica-electriciteit >

 . 

Mechanica - electriciteit

  mechanismen (1u.)
  technisch tekenen (2u.)
  realisatietechnieken
(mechanica + elektriciteit + houtbewerking)
(4u.)

Wie in het eerste jaar niet zo sterk is voor theoretische vakken (bv. Nederlands, Frans, wiskunde …), maar wel handig is, kan voor deze optie kiezen. Net zoals in industriële wetenschappen krijg je ook hier technisch tekenen, mechanismen en realisatietechnieken. Inhoudelijk is het verschil met IW niet zo groot. Het tempo ligt wat minder hoog en de opdrachten zijn meer praktijkgericht. Maar laten we maar meteen duidelijk zijn, ook hier zal je hard moeten werken en studeren.

In mechanismen kan je kennismaken met elementaire mechanismen die in de techniek worden toegepast. Ronddraaiende en rechtlijnige bewegingen, pneumatische en logische schakelingen worden systematisch uitgebouwd en uitgetest.

In technisch tekenen willen we ruimtelijk inzicht, tekenvaardigheid en normentaal bijbrengen. Ook wetenschappelijk tekenen komt in deze lessen ruim aan bod. Langs nauwkeurig geprogrammeerde oefeningen, met een stijgende moeilijkheidsgraad, leggen we de nadruk op het lezen van tekeningen en het verantwoord gebruik van normen en symbolen.

In de lessen realisatietechnieken doorlopen we het volledige groeiproces van enkele werkstukken. Zowel voor elektriciteit als mechanica steunt de methodische aanpak op de studie van gereedschappen, materialen en werkmethoden. Het is vooral de bedoeling dat je grondig kennis maakt met een aantal technieken om zo tot een verantwoorde keuze in het derde jaar te komen.

Om de 14 dagen krijg je ook 2 uren houtbewerking

In deze optie maak je kennis met de specifieke inhoud van volgende richtingen in het derde jaar:

elektrotechnieken
mechanische technieken
auto
hout
koeling
warmteJOkwadraat