Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

> eerste graad > het tweede leerjaar > tweede leerjaar b (beroepsvoorbereidend leerjaar) >

 . 

Het beroepsvoorbereidend leerjaar

Het beroepsvoorbereidend leerjaar biedt 18 lesuren gemeenschappelijke vorming en 14 lesuren kennismaking met de beroepenvelden hout en metaal. Voor hout en metaal zijn er zowel theoretische lessen als praktijklessen.

Gemeenschappelijke vorming in het beroepsvoorbereidend leerjaar

  godsdienst 2
  Nederlands 3
  Frans 2
  wiskunde 3
  maatschappelijke vorming 2
  natuurwetenschappen 2
  lichamelijke opvoeding 2
  muzikale opvoeding 1
  plastische opvoeding 1

Kennismaking met de beroepenvelden hout - metaal

  hout 7
  metaal 7

Wie in het eerste jaar veel moeilijkheden ondervindt met de theoretische vakken (Nederlands, Frans, wiskunde …) maar wel handig is, kan voor het beroepsvoorbereidend leerjaar kiezen.
De gemeenschappelijke basisvorming bestaat uit 18 lesuren. Daarnaast zijn er twee beroepenvelden van elk 7 lesuren. Elk beroepenveld is een proefactiviteit die je moet helpen een verantwoorde keuze te maken in het derde jaar. De beroepenvelden zijn gericht op vakkennis en vaardigheden, maar ook op de ontwikkeling van procesvaardigheden, sociale vaardigheden en individuele interesse voor het vak.

Misschien ben je een geboren technicus en is vaders atelier je geliefkoosde verblijfplaats in je vrije uren. Dan zit je hier op de juiste plaats. In de lessen metaal leer je knippen, boren, vijlen, zagen, puntlassen en solderen. Ook materialen, gereedschappen, verbindingen, afwerking, technisch tekenen … komen uitgebreid aan bod.
In de lessen hout leer je dat elke houtsoort bepaalde eigenschappen bezit en wat je ermee kan maken. Je leert objecten opmeten en aftekenen. Je leert de juiste gereedschappen kiezen en ook veilig gebruiken. Je leert tekeningen en plannen lezen en begrijpen. En dan de werkplaats in … en het zelf doen!

Een kunstig vervaardigd voorwerp van hout of metaal zal ongetwijfeld bewonderd en gewaardeerd worden door leeftijdgenoten en volwassenen! De nood aan mensen die perfect afgewerkte producten afleveren, is groot. En dat kom je hier leren!

In het beroepsvoorbereidende leerjaar maak je kennis met de specifieke inhoud van de richtingen auto, hout, koeling en warmte in het derde jaar.JOkwadraat