• by: DIABLOG
  • April 6th, 2021
  • Category: LERAAR
LERAAR IN DE KIJKER

Eén van de jongste leerkrachten op onze school is Ilona Crabbé. Jong en blond, staat ze ontzettend stevig in haar schoenen. Zelf studeerde ze humane wetenschappen in Keerbergen. Nadien was haar keuze duidelijk: voor de klas staan als lerares PAV en economie. In haar binnenste hoopte ze stiekem om vooral PAV te kunnen geven… in het Damiaaninstituut. Toen ze op de website onze visie las, dacht ze onmiddellijk: “dat is ook mijn visie op onderwijs, daar wil ik lesgeven!”

Haar carrière bij DIA...
Als kersvers afgestudeerde kon ze in 2017 starten in DIA, als leerkracht economie. De school gaf toen nog aan alle leerlingen de mogelijkheid om een getuigschrift bedrijfsbeheer te behalen: dit was een kluifje naar de hand van Ilona. Ze slaagde erin de laatstejaarsleerlingen van alle richtingen te motiveren voor het vak. Theorie werd op een zeer praktische en levensechte manier aangebracht via activiteiten en zelfgemaakte cursussen. Een schot in de roos! Vandaag nog komt zij oud-leerlingen tegen die ondertussen jonge zelfstandigen zijn geworden, dankzij haar lessen bedrijfsbeheer. Ilona maakte het verschil.

Nadien kreeg ze de kans volop te gaan voor PAV. Een zeer brede vorming geven aan beroepsleerlingen was haar droom. In haar eigen familie en vriendenkring zag ze hoe deze jongeren grote successen kunnen behalen als ze uitgedaagd worden om hun talenten te gebruiken. Jongeren coachen, een meerwaarde bieden in hun opvoeding, via thema’s en vaardigheden die ze voor de rest van hun leven zullen nodig hebben in de maatschappij: dat is het levensdoel van Ilona.

Waar ze trots op is …
Momenteel werkt ze ook mee in de eerste graad aan de realisatie van het GOK-project en neemt ze in het eerste jaar het keuzeproject ‘de zaak P’ voor haar rekening. Als klastitularis is ze blij met de band die zich nu ontwikkelt met haar leerlingen. Tegelijkertijd vindt ze het even boeiend om de zesde- en zevendejaarsleerlingen te begeleiden bij hun GIP en is ze fier op hun prestaties.

Als jongedame leeft ze niet alleen tussen haar boeken en lessen, maar zet ze mee haar schouders onder de organisatie van het galabal en vindt ze het normaal dat het project ‘de zaak P’ ook eindigt met een écht feestje. Samen met Anke Serré, een andere jonge leerkracht, organiseert ze in de eerste graad verschillende themadagen om actuele thema's in de kijker te zetten zoals de fluodag, Syndroom van Down-dag, pyjamadag,... “Vorig schooljaar hebben wij ook de 'Yes, we can'-dag geïntroduceerd waar leerlingen in verschillende workshops werken rond hun talenten, groepssfeer, gamen en liefde. Dat was een fantastische ervaring: je leert de leerlingen op een andere manier kennen én het was in de coronatijd telkens een leuke afwisseling.”

Kortom: Ilona is een zeer bezige bij. Haar droom? Een eigen huis, kindjes en tot het eind van haar dagen in het onderwijs blijven werken.

De boodschap aan haar leerlingen..
“Geloof in jezelf. Wees niet bang om fouten te maken. (Er)ken je eigen talenten. Doe je best op school, maar geniet ook van je jonge leven! Ik ben er voor jullie!”


Crabbé


Adres
Damiaaninstituut
Pastoor Dergentlaan 220
3200 AARSCHOT

Tel. +32 16 56 70 59
info@damiaaninstituut.be
DIA
  • Sterk in technologie
  • Slim in wetenschap
  • Ondernemend in economie