• by: DIABLOG
  • March 26th, 2021
  • Category: LERAAR
LERAAR IN DE KIJKER

Als leerling van Sancta Maria fietste Martine elke dag voorbij het Damiaaninstituut, toen nog een school enkel voor jongens. Ze hoopte stiekem om ooit in die bruisende school ‘Het Damiaaninstituut’ te mogen lesgeven. Lesgeven, leerlingen boeien, jongeren een taal leren. Martine koos met volle overtuiging voor het onderwijs. Het was dan ook niet verrassend dat ze afstudeerde als bachelor Nederlands-Engels.

Een jaar na haar opleiding aan de Hogeschool Paridaens in Leuven kreeg ze de kans om een leerkracht Nederlands in DIA te vervangen. Ze scherpte haar didactische vaardigheden aan door leerkrachten te vervangen in verschillende leerjaren en onderwijsvormen. Na enkele jaren kon ze als leerkracht Nederlands-Engels deel uitmaken van het team van de eerste graad. "Mijn jeugddroom ging in vervulling."

Wat geeft Martine energie …
Martine haalt veel voldoening uit het bereiken van resultaten met haar leerlingen. Jongeren vanuit het ‘niets’ een taal aanleren geeft haar energie. Naast lesgeven vindt ze het belangrijk om leerlingen te begeleiden tot jongvolwassenen, waarbij waarden meegegeven worden die in het latere leven cruciaal zijn.

Ze wordt vrolijk van de spontaniteit en ongedwongenheid van haar leerlingen. Ze apprecieert hun eerlijkheid, hun kijk op de wereld, hun humor, …. Ze is bijzonder gelukkig in de klas. "DIA heeft fantastische leerlingen."

Evolutie in het onderwijs
Ze staat volledig achter de evolutie van het taalonderwijs. Leerlingen leren een taal om er iets concreets mee te doen, om te kunnen communiceren. De taalleerkracht onderwijst kennis en vaardigheden als een communicatief spel. Wie taal leert, leert taal gebruiken.
Martine legt de lat hoog maar staat altijd klaar voor elke leerling. Een sterke vertrouwensband opbouwen met leerlingen draagt zeker bij tot het behalen van mooie prestaties. Voor Martine betekent dit afspraken maken en nakomen, correct en consequent handelen maar ook werken aan een goede klassfeer. Ze beleefde ook heerlijke momenten tijdens de Parijsreis met de eerstejaars. Ze begeleidde de reis 27 jaar lang en kijkt er met veel plezier op terug.

Waar ze trots op is …
Martine vindt het fijn dat leerlingen haar tijdens een opendeur komen opzoeken of tijdens het winkelen in Aarschot tijd uittrekken voor een praatje. Het toont de goede band met die leerlingen. Ze is bijzonder trots op wat oud-leerlingen bereiken in het leven. Zo kon ze al beroep doen op oud-leerlingen voor de installatie van airco in haar huis en voor haar mama’s oogbehandeling. Het is ook leuk te kunnen samenwerken met collega’s die ooit haar leerlingen waren. Het toont aan dat DIA een brede waaier aan opleidingen heeft.

En als ze geen lesgeeft …
… is ze meestal niet in het land. Sinds haar eerste grote reis in 1996 naar de westkust van de Verenigde Staten heeft ze de reismicrobe te pakken. Inmiddels reisde ze naar Afrika, Azië, Oceanië en uiteraard ook in Europa. Als ze reist, wil ze genieten van de omgeving, van de natuur, wil ze mensen ontmoeten en andere culturen leren kennen. Uitgestrekte vlaktes, het geluid van de stilte en de wisselende kleuren van de omgeving boeien en ontroeren haar. "De ontmoeting met de berggorilla’s in Oeganda is één van, zo niet dé meest onvergetelijk reiservaring."


VanInnes


Adres
Damiaaninstituut
Pastoor Dergentlaan 220
3200 AARSCHOT

Tel. +32 16 56 70 59
info@damiaaninstituut.be
DIA
  • Sterk in technologie
  • Slim in wetenschap
  • Ondernemend in economie