Aanmelden en inschrijven schooljaar 2025-2026

Je kind aanmelden voor inschrijving in het 1ste jaar secundair onderwijs kan vanaf 31 maart 2025 om 14.00 u. Lees hier hoe het digitaal aanmelden werkt.

Aanmelden en inschrijven schooljaar 2025-2026

Digitaal aanmelden

Elke school in de regio werkt met een systeem van digitaal aanmelden. Dat betekent dat je vooraf laat weten in welke school of scholen jij je kind zou willen inschrijven.

Geef bij het aanmelden liefst meerdere voorkeurscholen door. Hoe meer scholen je aanduidt, hoe groter de kans dat je één van je voorkeurscholen toegewezen krijgt. Zet deze scholen in volgorde van je voorkeur.

Aanmeldperiode

Je kind aanmelden voor schooljaar 2025-2026 kan tussen 31 maart 2025 (14.00 u.)  en 25 april 2025 (14.00 u.). Noteer alvast onderstaande data in je agenda.

Hoe aanmelden?

Je kind aanmelden en nadien inschrijven doe je via deze website:
https://www.aanmelden.school/

Wie meldt aan?

Alle kinderen die starten in een secundaire school in het eerste jaar van de A-stroom of in het eerste jaar van de B-stroom. Ook broers en zussen van leerlingen die al zijn ingeschreven in een secundaire school, of kinderen van personeel moeten zich aanmelden.

  • 1A (A-stroom) is bestemd voor leerlingen die een getuigschrift basisonderwijs ontvangen.
  • 1B (B-stroom)is bestemd voor leerlingen die geen getuigschrift basisonderwijs ontvangen.

Weet je nog niet of je kind het getuigschrift basisonderwijs zal ontvangen, contacteer dan de basisschool of het CLB.

Waarom een aanmeldprocedure?

  • Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat zoveel mogelijk ouders hun kind(eren) in de school van hun eerste keuze kunnen inschrijven.
  • We willen voorkomen dat er wachtrijen aan de schoolpoorten ontstaan.
  • We willen voorkomen dat ouders hun kind(eren) in meer dan één van onze deelnemende scholen effectief inschrijven.
  • Het aanmeldsysteem via computer zorgt ervoor dat het aanmelden zonder tijdsdruk kan gebeuren.
  • Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven. Wie zijn kind aanmeldt aan het begin van de aanmeldperiode heeft dus een even grote kans om de school van eerste keuze toegewezen te krijgen als wie zich aanmeldt aan het einde van de aanmeldperiode.

Ordening en toewijzing

Hoe worden de vrije plaatsen verdeeld?

De computer verdeelt de plaatsen op basis van de criteria ‘schoolvoorkeur’ en ‘toeval’. Het systeem probeert zoveel mogelijk kinderen hun eerste voorkeur te geven. Daarom gebeurt er eerst een trekking voor alle eerste schoolvoorkeuren van alle aangemelde leerlingen. De computer rangschikt de leerlingen in een willekeurige volgorde en wijst de plaatsen willekeurig toe.

Voor alle leerlingen die hun school van eerste voorkeur niet kregen, kijkt het systeem vervolgens naar de tweede schoolvoorkeur. Opnieuw wijst het systeem de plaatsen in een bij toeval bepaalde volgorde aan de leerlingen toe. Dit alles gebeurt in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder.

Er zijn 3 resultaten mogelijk:

  1. Je krijgt een toewijzing in je school van eerste keuze. Je mag inschrijven in deze school.
  2. Je krijgt een toewijzing in een school van een lagere keuze. Je mag inschrijven in deze school en staat op de wachtlijst van de scho(o)l(en) van hogere keuze. Je kan jouw dossier opvolgen via de website.
  3. Je hebt in geen enkele school een toewijzing. Je staat op de wachtlijst van alle scholen waarvoor je hebt aangemeld. Je kan jouw dossier opvolgen via de website.

Je maakt meer kans op een toewijzing in een school als je meerdere scholen kiest. Je kan alle scholen aanduiden maar dat hoeft niet. Je kan eenzelfde school maar één keer aanduiden.

Voorrangsgroepen

  • Broers en zussen van leerlingen die nu ingeschreven zijn in de secundaire school. Ook stiefbroers en -zussen, halfbroers en -zussen of andere kinderen die op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn of hun hoofdverblijfplaats op hetzelfde adres hebben.
  • Kinderen van personeel van de secundaire school.

Opgelet: Je kan voor al jouw schoolkeuzes aanmelden, maar de voorrang is enkel geldig in de secundaire school waarin de broer/zus ingeschreven is of het personeelslid tewerkgesteld is.

Wat heb je nodig om aan te melden?

  • Een computer met internet en een e-mailadres.
  • Naam, voornaam, geboortedatum en adres van je kind.
  • Het rijksregisternummer van je kind (11 cijfers). Dit vind je op de kids-ID, de isi+-kaart ofeen klever van het ziekenfonds.
  • Indien je kind recht heeft op voorrang: het rijksregisternummer van het kind/personeelslid dat de voorrang genereert.

Stappenplan

  1. Account aanmaken
    · Je surft naar https://aanmelden.school.
    · Je klikt op ‘aanmelden’ op de startpagina.
    · Je kiest: ‘ik heb geen account’.
    · Je registreert je voornaam en naam, telefoon- of GSM nummer, e-mailadres en wachtwoord.
    · Je ontvangt een e-mail en bevestigt je account via de link in de mail.
  2. Kind aanmelden
    · Je surft naar https://aanmelden.school.
    · Je klikt op ‘aanmelden’ op de startpagina.
    · Je kiest: ‘ik heb een account’ en je logt in.
    · Je geeft de gegevens op van je kind.
    · Je geeft je schoolkeuzes op.
    · Je ontvangt onmiddellijk een e-mail ter bevestiging (controleer ook je ongewenste e-mails).
    · Je controleert de gegevens van deze e-mail op eventuele fouten.
  3. Mail
    · Je ontvangt een e-mail op dinsdag 15/05/2025 met het resultaat van je toewijzing.
    · In deze e-mail staan de instructies om in te schrijven in de school.
  4. Inschrijven
    Je volgt de instructies van de school om de inschrijving te realiseren. Een kind inschrijven in een school houdt in dat er een plaats vrij is in de school en dat je als ouder akkoord gaat met het pedagogisch project en het schoolreglement van de school.

Facebook Icon
Deel op sociale media

Meer nieuws

Infodag 1e graad - 16 maart
Nieuws
Algemeen

Infodag 1e graad - 16 maart

Ben je nog op zoek naar een leuke school? Het Damiaaninstituut is een school voor de wetenschappers, ingenieurs, dokters, technici en vakspecialisten van morgen. Op 16 maart organiseren we onze infodag voor leerlingen van de eerste graad. Iedereen welkom tussen 10.00 en 16.00 u.

arrow_forward
Voor oud-leerling Selina Rouze kwam een droom uit... Door de studierichting Auto die ze volgde bij DIA, werd ze bandenmonteur.
Alumnus in de kijker

Voor oud-leerling Selina Rouze kwam een droom uit... Door de studierichting Auto die ze volgde bij DIA, werd ze bandenmonteur.

Selina Rouze is dankbaar voor de leerkansen die ze kreeg op onze school. Als vrouwelijke bandenmonteur is ze trots op de opleiding die ze volgde en op de job die ze uitoefent.

arrow_forward
De leerkrachten Elektriciteit en Elektronica maakten het verschil voor oud-leerling Raf Rosseels. Zij zorgden ervoor dat zijn interesse werd aangewakkerd waardoor hij voor een ingenieursopleiding koos.
Alumnus in de kijker

De leerkrachten Elektriciteit en Elektronica maakten het verschil voor oud-leerling Raf Rosseels. Zij zorgden ervoor dat zijn interesse werd aangewakkerd waardoor hij voor een ingenieursopleiding koos.

Oud-leerling Raf Rosseels blijft geloven in de technisch-wetenschappelijke studierichtingen in het Damiaaninstituut. Vanuit zijn huidige functie weet hij maar al te goed hoe moeilijk technische profielen te vinden zijn op de arbeidsmarkt.

arrow_forward