Eerste graad

2A - STEM - Wetenschappen

Domein:
STEM
info
STEM is een letterwoord dat staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen.
Finaliteit:
info
Type:
A-stroom
info
Oriëntatierichting in de eerste graad met een brede basis van praktijk- en theorievakken.

In het tweede leerjaar A - STEM - Wetenschappen volg je 32 lestijden:

  • 25 uur gemeenschappelijke vorming
  • 5 uur basisoptie STEM-wetenschappen
  • 2 uur keuzegedeelte differentiatie (Flex)

Algemene vorming

In het tweede leerjaar krijg je 25 lesuren algemene vorming die gemeenschappelijk zijn voor alle leerlingen. De vier secundaire scholen van onze scholengemeenschap bieden voor deze basisvorming dezelfde lessentabel aan.

De gemeenschappelijke lesuren worden aangevuld met een basisoptie van 5 lesuren en een keuzegedeelte differentiatie (Flex) van 2 lesuren.​

De basisoptie

De basisopties laten je kennismaken met de verschillende studiedomeinen uit de tweede graad. Je ontdekt waar je interesses en talenten liggen, zodat je op het einde van het schooljaar een verantwoorde keuze kan maken voor de tweede graad. Welke basisoptie je ook kiest, je kunt in het derde jaar nog naar elke studierichting doorstromen.

De vijf basisopties waaruit je kan kiezen zijn:

  1. Economie en organisatie
  2. Klassieke talen
  3. Moderne talen en wetenschappen
  4. STEM-wetenschappen
  5. STEM-technieken

In de basisoptie STEM-wetenschappen staat onderzoekend leren centraal. Je zal de onderzoeksvragen die in deze basisoptie aan bod komen proberen te beantwoorden vanuit inzichten in wetenschappen, techniek en wiskunde.

Om tot een wetenschappelijk antwoord te komen, doe je proefjes en experimenteer je. Je formuleert verklaringen en oplossingen voor de verschijnselen die je ziet. Je leert dus probleemoplossend denken.Je gebruikt 3D-tekenprogramma’s en computertechnologie om je plannen uit te werken. Eenmaal je ontwerp klaar is, mag je dat omzetten in een prototype of “model”. Daarvoor zijn verschillende materialen, gereedschappen en technologieën nodig.

Elke uitdaging die je tijdens de lessen STEM aangaat, heeft als doel een “levensecht” probleem op te lossen. Je oplossing moet rekening houden met ecologie, duurzaamheid, energie, mobiliteit, gezondheid en welzijn of design. In het lesprogramma worden de twee lesuren differentiatie ingevuld door lessen Frans en wiskunde op maat. Tijdens deze lessen werk je aan een stevige basis voor deze vakken.

Zoek jij graag mee naar oplossingen die ons dagelijks leven eenvoudiger, veiliger, gezonder en duurzamer maken? Hou je van technischwetenschappelijke uitdagingen? Heb je interesse in wetenschappen, technologie en wiskunde? Dan is deze basisoptie iets voor jou! Tijdens deze STEM basisoptie leer je een goede analyse maken van het probleem dat je wil onderzoeken. Daarna kan je een model of prototype gaan ontwerpen. Uiteraard volgt op het einde een grondige evaluatie van het proces en het product.

Keuzegedeelte Flex

Wil je naast je basisoptie nog van andere domeinen proeven? Dat kan met Flex. Je krijgt de kans om je interesses verder te ontdekken, van wetenschap en techniek tot taalvaardigheid en ondernemerschap.

  • Flex Wiskunde en Frans op maat: versterk je kennis en vaardigheden in Frans en wiskunde. Zo bouw je een sterke basis op om de tweede graad met vertrouwen aan te vatten.
  • Flex Creatief met taal en wiskunde: werk aan je taalvaardigheid, creatieve schrijftalent en presentatietechnieken. Tegelijkertijd versterk je je wiskundekennis.
  • Flex Economie en organisatie: ontdek de wereld van economie! Leer hoe geld werkt, bekijk financiële vraagstukken en krijg inzicht in ondernemen.
  • Flex STEM: duik in de wereld van wetenschap en techniek. Ontwerp, experimenteer en ontdek hoe technologie oplossingen biedt voor uitdagende problemen.
Flexaanbod DIA

Lessentabel

Welke doorstroommogelijkheden biedt deze richting?

Slaag je in het tweede middelbaar, dan kan je uit het volledige studieaanbod van het eerste leerjaar van de tweede graad kiezen. De logische vervolgrichtingen in het derde middelbaar doorstroomfinaliteit op onze school zijn:


De logische vervolgrichting in het derde middelbaar dubbele finaliteit op onze school zijn:

Lessentabel

Vakken
1de jaar
2de jaar
3de jaar
4de jaar
5de jaar
6de jaar
7de jaar
Godsdienst
-
-
-
2
-
-
-
-
-
Geschiedenis
-
-
-
2
-
-
-
-
-
Aardrijkskunde
-
-
-
2
-
-
-
-
-
Natuurwetenschappen
-
-
-
1
-
-
-
-
-
Lichamelijke opvoeding
-
-
-
2
-
-
-
-
-
Muzikale opvoeding
-
-
-
2
-
-
-
-
-
Techniek
-
-
-
2
-
-
-
-
-
Nederlands
-
-
-
4
-
-
-
-
-
Frans
-
-
-
3
-
-
-
-
-
Engels
-
-
-
2
-
-
-
-
-
Wiskunde
-
-
-
4
-
-
-
-
-
Basisoptie STEM Wetenschappen
-
-
-
5
-
-
-
-
-
Differentiatie
-
-
-
2
-
-
-
-
-

Nog vragen?

Contacteer onze studieloopbaancoach voor persoonlijke begeleiding bij je studiekeuze.

Interesse in deze opleiding?

Dan ben je absoluut welkom op onze school! Ter info, deze opleiding wordt ook aangeboden op andere scholen binnen Arcadia. Maakt gerust even kennis via onderstaande links. 

Benieuwd naar onze andere opleidingen?

Bij Arcadia zetten we bewust in op een gevarieerd studieaanbod. Neem dus zeker een kijkje naar onze andere opleidingen. Er valt nog heel wat te ontdekken!